CDA Uden< Naar CDA.nl

Wethouder Schram opent Vitaal 50+


CDA wethouder Yvonne Schram opende donderdagmiddag ( 28 jan ) Vitaal 50+. Dit is een professionele consultatiefunctie voor senioren, bedoeld voor alle inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel.

“Vitaal 50+ heeft een preventief beleid voor senioren. Zij kunnen hier terecht met alle vragen over gezond leven en welzijn”, vertelt coördinator Elsbeth de Wolff na afloop van de officiële opening. Tijdens openingsuren kunnen er direct korte vragen worden gesteld. Wanneer een senior een uitgebreid consult wil over de persoonlijke situatie, wordt een afspraak gemaakt. Een verpleegkundige van Vitaal 50+ kijkt dan onder andere naar risicofactoren voor de gezondheid. De Wolff: “Buiten dat aspect wordt ook het welzijn besproken. De praktijk leert dat senioren vaak vragen hebben over hun geheugen. Maar we praten ook over de woonsituatie en financiën.”
De minimale leeftijdsgrens is 50 jaar. “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met preventie. Daarom is deze groep ook zo groot. In Uden is het Centrum voor Jeugd en Gezin, de preventieve gezondheids- en welzijnszorg tot 23 jaar. Uiteindelijk moet het een preventieve keten worden in de leeftijd van 0 tot 100+”, vertelt wethouder Schram in haar toespraak. “Dat is ook de reden dat wij preventie niet meteen schrappen in de eerste bezuinigingsronden. Er moet preventieve zorg komen voor de totale bevolking.” Vitaal 50+ is een pilotproject van twee jaar. In deze periode wordt vooral naar het bereik gekeken en minder naar de gezondheidseffecten. Schram: “We willen nagaan welke vragen senioren hebben over hun gezondheid en welzijn. Tevens kijken we of zij baat hebben bij informatie, advies, bemiddeling of verwijzing door Vitaal 50+.”
 
Bron: kliknieuws.nl


Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top