CDA Uden< Naar CDA.nl

CDA 'in beweging' tijdens politiek café

 
Gerrit Braks, oud-minister van landbouw en prominent oud-bewoner van Odiliapeel feliciteerde maandagavond Volkel met het behalen van de TMF- titel ‘Leukste dorp van Nederland’. ,,Alhoewel wij dat vroeger heel anders ervoeren want er was toch wel een zekere rivaliteit.” Hiermee opende hij op informele toon het politiek café van CDA Uden in de Schakel in Volkel.

Dat was ook precies de bedoeling van de organisatie; Informeel de dialoog aan gaan met elkaar en met de gasten. Braks was een van de drie genodigden. De andere sprekers waren Ciska Joldersma, CDA lid tweede kamer en Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO. Elk sprak vanaf een ander podium zodat de bezoekers met de stoelen mee moesten schuiven. ,,Want het CDA is in beweging”, was het idee erachter van Ron Crone die de avond aan elkaar praatte.
De bedoeling was dat de sprekers enkele punten van het lokale verkiezingsprogramma zouden toelichten, maar alle drie bleven toch steken in hun eigen algemene verhaal. Gerrit Braks kent de lokale politiek het beste. Hij haalde het punt samenwerking eruit en stelde dat deze regio niet meer zonder kan. Hij noemde als voorbeeld de samenwerking in de regio Eindhoven. ,,Ik heb wel eens stout gezegd tegen Uden, kom er toch bij. De A50 ligt er, twee keer gas geven en je bent er. Je komt wel langs Veghel dus dat moet je dan maar meenemen.” Over een ander punt, ‘ruimte voor ondernemers’, zei hij: ,,Je moet niet teveel ruimte scheppen voor ondernemers die dingen doen waar je later last van krijgt. Geef ze de maximale ruimte, maar stel duidelijk grenzen.” Hij doelde hiermee vooral op de agrarische ondernemers natuurlijk. 

’Brakske’
Daar ging uiteraard ook Hans Huijbers op in. ,,Of het nou aan m’n postuur lag, maar ze noemde me tijdens mijn studie ‘Brakske’, begon ook hij informeel. “Hebben we wel de juiste keuzes gemaakt,” zei hij doelend op de problemen met de MRSA-bacterie en de Q-koorts. Waarna hij een pleidooi hield voor de agrariërs die op eigen kracht het percentage besmette dieren hebben weten terug te brengen. ,,We moeten stoppen met die wij-zij discussie en samen tot oplossingen komen zodat we voor mens, dier en omgeving een slag kunnen maken.”


 
Ciska Joldersma gebruikte het thema veiligheid en schetste voor iedereen herkenbare situaties. In haar functie houdt zij zich bezig met criminelen en TBS-ers en dat onderwerp raakte het lokale omdat in het naburige Zeeland een kliniek is gevestigd voor uitbehandelde criminelen.
Met de sprekers werd in kleinere groepjes verder gepraat. Daarna vatte enkele leden samen wat ze ervan opgestoken hadden.

Bron: kliknieuws.nl


Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top