CDA Uden< Naar CDA.nl

Ook verlopen ID-bewijs geldig bij verkiezingen

 
Nieuwsbericht | 09-04-2010

Bij de komende verkiezingen mogen ook verlopen ID-bewijzen worden gebruikt. Verder moeten gemeenten volgens het kabinet stembureauleden zorgvuldiger selecteren en beter opleiden.

Dat stelt het kabinet in een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Hiervoor hebben 228 gemeenten een enquĂȘte ingevuld.

Identificatieplicht
Het kabinet wil tegemoetkomen aan oudere kiezers die niet meer maatschappelijk actief zijn. Hierdoor is hun paspoort, rijbewijs of identiteitskaart vaak niet meer geldig.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 en de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 kunnen daarom ook identiteitsdocumenten wordt gebruikt die maximaal vijf jaar zijn verlopen. In een wetsvoorstel zoekt het kabinet naar een structurele oplossing.

Stembureauleden
Volgens de evaluatie ging veel aandacht uit naar de gang van zaken in een beperkt aantal gemeenten, maar zijn de verkiezingen in de meeste gemeenten goed verlopen.

Vanwege de incidenten stelt het kabinet dat de selectie van stembureauleden zorgvuldiger moet.

Ook moeten gemeenten zich meer inspannen om stembureauleden op te leiden. Maar 42% gebruikte de instructie cd-rom van BZK.

In de digitale instructie komt meer aandacht voor de inrichting van het stemlokaal, de ordehandhaving in het stemlokaal, het controleren van volmachten en het voorkomen van telfouten.

Stemmen tellen
Het kabinet beveelt gemeenten aan om na sluiting van de stemming tellers toe te voegen, zodat er minimaal zes tellers zijn. Ook moeten stembureauleden tijdens de dag worden gewisseld, om de belasting te verminderen.

Verder moet het tellen plaatsvinden in het openbaar.

www.rijksoverheid.nl


Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top