CDA Uden< Naar CDA.nl

John Timmers: Afspraak is Afspraak?

 
‘Afspraak is afspraak’

‘Weth. J. Timmerslaan’ staat er op het bordje dat het erf van John Timmers siert. ‘Op 15 april 2010 beëdigd in de gemeente Uden.’ Gekregen van zijn trotse familie. “Eigenlijk moet er nu tot 7 juli 2011 bij komen staan”, zegt zijn vrouw met een lach. Ook de wethouder zelf kan na zijn tranen op die bewuste donderdag weer lachen, maar dat komt dan vooral door de stroom aan steunbetuigingen

Door André van der Linden ( Udens Weekblad 13 juli )

“Na het vertrek van Mirjam hebben we met de partijen aan tafel gezeten. Hoe gaan we nu verder?  De andere partijen zeiden niet de voorkeur te hebben een nieuwe CDA-wethouder in te vullen. In principe zou je het ook met vier kunnen doen, maar dat doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. Je maakt afspraken met elkaar op basis van de verkiezingsuitslag over de zetelverdeling. Vervolgens valt er een gat en zeggen de andere partijen. ‘we willen liever niet dat jullie dat invullen’. Wij zagen dat anders en zijn een sollicitatieprocedure gestart. Dat is de andere partijen in het verkeerde keelgat geschoten. Ik kreeg van René Peerenboom te horen dat het geen wens meer was, maar een standpunt en daarmee lag er een bom onder het verhaal.”
 
“René stelde dat we het ook met vieren kunnen. ‘Het draait lekker, we hebben vertrouwen in elkaar.’ Dat was ook zo. Persoonlijk kunnen we goed met elkaar opschieten en met het programma is niets mis. Maar vanaf dat moment is het gevoel gaan leven dat het om macht draaide. Dachten ze dat het CDA een te zwakke wethouder zou leveren of misschien een te sterke, want dat ondermijnt dan ook weer macht? Nee, je stemt in het college niet met hand opsteken, maar je praat wel met tweeën. Met drieën tegen één of met drieën tegen twee discussiëren, dat maakt wél een verschil! En er zijn vaak discussiepunten zijn. Het is niet voor niets dat we heel de dinsdag met het college bij elkaar zijn. Maar in goede discussie komen we daar wel uit. Soms is het geven en soms is het nemen. Natuurlijk heeft de grootste dan wat meer gewicht, dat mag ook, zij waren de grootste, maar de verhoudingen waren in partijpolitiek opzicht zoek.”
“Toen ging het wel over wachtgeld en zo, maar dat is een kulargument. Elke wethouder die je aanneemt heeft uiteindelijk recht op wachtgeld, want uiteindelijk stapt hij een keer op.”
 
“‘Maar vooruit’,  zeiden we.  ‘We willen best inleveren, maar dan moeten jullie ook inleveren.’ Dat wilden ze niet: ‘want dat maakt financieel niet uit’. Ja, maar het gáát niet over financiën, het gaat om de onderlinge verhoudingen. Wat dat betreft zien zij dat anders dan wij. Toen heeft het CDA gezegd. ‘Als afspraken zoals je die in het begin gemaakt hebt niet meer heilig zijn, dan gaat het vertrouwen weg dus zeggen wij onze steun aan de coalitie op’.”
“Ik heb wel gedacht, ‘ik kan blijven zitten tot er een nieuwe coalitie is. Volgens mij vind er niemand dat ik verkeerd functioneer.’ Maar hoe kijkt de buitenwereld daar tegen aan. ‘Is die wethouder het wel eens met de fractie?’ Ik hield de eer maar aan mezelf. Ik laat er geen licht en lucht tussen: ik deel het fractiestandpunt volledig!”
 
“Ik stond de volgende morgen op met een kater. Je komt toch in een soort rouwproces terecht. Emotie, woede en ongeloof. Hoe kán dit nou?! We gingen ’s avonds naar een feestje en ik heb nog nooit zoveel handen op mijn schouder gehad als die avond. Iedereen vind het heel zonde voor mij, maar ik denk dat er hier uiteindelijk alleen maar verliezers zijn.”
“We draaiden lekker, deden goede dingen voor Uden, maar dit schaadt Uden, dit schaadt de politiek, dit schaadt mensen, dit schaadt mij. Niemand wint hierbij! Ik denk dat ze gedacht hebben dat het niet zover zou komen. Ze dachten: ‘het CDA blijft wel zitten’. Maar ik heb gedacht: ‘ik word geen ja-knikker’, ‘géén meesterknecht’. Ik wil als wethouder doen waarvan ik overtuigd ben dat ik ze kan doen. Ik wil niet af en toe de mond gesnoerd worden, want dan kun je niet besturen.”
 
“Ik denk dat het de andere partijen nu wel goed uitkomt als een makkelijk persoon komt.
Het is in ieder geval helder dat er vanuit macht gedacht wordt en niet op basis van overleg. We kregen van allebei, VVD/Leefbaar Uden én de PvdA, te horen dat we de wethouderspost niet meer in mochten vullen. Dus die hebben bij elkaar gezeten. Het is vreemd dat als je een coalitie vormt, twee partijen gaan overleggen over de andere partij. Dan sta je aan de kant en dat bevestigt het gevoel dat zij op zoek zijn naar macht.”

Markant
“We waren helemaal rond met de coalitieonderhandelingen en op de dag dat we zouden ondertekenen is het Markant-dossier er als aanhangsel nog bijgekomen. Daar hebben we met het CDA best moeite me gehad. Maar je zit met elkaar in een coalitie en dat is soms compromissen sluiten. Ik heb daarom later gezegd tegen de fractie gezegd: ‘jongens, we hebben toen de afspraak gemaakt en afspraak is afspraak. Eigenlijk het motto van de VVD. ‘Doen, afspraak is afspraak’. Als we het niet willen, moeten we consequenties trekken en uit de coalitie stappen. En vervolgens gebeurt dit verhaal en worden de andere partijen de spelregels halfweg het spel gewijzigd door. Toen hebben wij ons woord gehouden, maar nu zij niet.”
“Ik wil niet met modder gooien. In alle 13 jaar dat ik in de politiek zit, heb ik nooit op de man gespeeld. Ik ben er van overtuigd dat het niet aan mij lag en dat het ook nooit over mij is gegaan. Ik had draagvlak in de hele raad, bij de ambtenaren en ik heb donderdag bewust afscheid genomen om ook met opgeheven hoofd door de voordeur te verdwijnen.
 
Vrijdag was mijn telefoon zo heet dat ik hem amper vast kon houden. Er was ook een sms van René. ‘Je zal wel een rotgevoel hebben, maar dat heb ik ook’.”
“Als het met Jong Uden doordraait is iedereen het over een jaar weer vergeten. Uiteindelijk is het natuurlijk de burger die straks weer de stem zet, alleen de vraag is of dan nog helder is wat er nu gebeurt.”
“Er zal geen afscheidsreceptie komen, daarvoor is je wapenfeit te kort, maar ik ga wel een borrel drinken in het gemeentehuis en iedereen mag daarbij zijn. Ik kan nog iedereen recht in de ogen kijken en blijf dat ook doen.”Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top