CDA Uden< Naar CDA.nl

‘We gaan niet overal tegenaan schoppen’


UDEN 7-11-2011 – “We kunnen in de oppositie nog steeds veel voor de burgers betekenen, maar de kans is minder groot om werkelijk iets te bereiken. We kunnen onze stem groter maken door meer samen te doen met de anderen in de oppositie”, zegt Dirk Verwijst, fractievoorzitter van het CDA. Nu hij sinds september zelf in die rol zit, is hij een oppositiepartij zoals de SP nóg meer gaan waarderen. “We leren ervan, worden scherper en beseffen dat er meer van ons wordt verwacht.”

Door Paula van Hout

Na het vertrek van John Timmers als wethouder en de vorming van een nieuw college, kwam het CDA niet meer terug in de coalitie. En dat is wennen, voor de fractie en de rest in de raad. Het CDA kent de rol in de oppositie niet. “Wij zijn gewend samen een plan uit te voeren. Je bent onderdeel van een geheel. En ook al sta je soms niet 100 procent achter een voorstel, je volgt de grote lijn. Nu we in de oppositie zitten, wegen we meer af, maar we gaan niet overal tegenaan schoppen. Neem nou het bestemmingsplan evenementenhal. Daarover moest in de vorige raadsvergadering worden gestemd en zelfs het college ging ervan uit dat we tegen zouden zijn. We hebben dat plan samen gemaakt en als we nu in de lijn van de coalitie moeten stemmen, dan is dat zo.” Het parkeerprobleem blijft als een zwaard boven het plan evenementenhal hangen, vindt Verwijst. Hij hoopt wat dat betreft nog steeds iets sterkers neer te zetten. “We kunnen toch straks voor de ondernemers in Uden west ook niet voor parkeerplaatsen gaan zorgen.”
Andere heikel punt waar het CDA nu met een wakend oog boven hangt is het Museum voor Religieuze Kunst.. “Je kunt het museum niet zomaar weg vegen.” Wat de bezuinigingen betreft zegt Verwijst: “Mensen worden niet gehoord. De communicatie en informatie moeten anders. Hoe krijg je die betrokkenheid groter en voorkom je dat men zegt ‘het helpt toch niet’. We willen nog meer dan we al deden onder de mensen komen.”
Het CDA streeft naar kwaliteit, wil constructief zijn, wil meer accenten leggen en gaat meer op pad. “Het college heeft die visie nog niet helemaal scherp. Waar zet Uden op in? Wie heeft de wijsheid in pacht? Er is nog heel veel werk aan de winkel”, concludeert Verwijst die met evenveel energie in de raad zit, of dat nou in de coalitie of in de oppositie is.

 

Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top