CDA Uden< Naar CDA.nl

Congres CDA stelt kandidatenlijst vast


zaterdag 30 juni 2012

Het CDA-congres heeft vandaag de kandidatenlijst vastgesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Alle 57 namen van de kandidaten in het team van lijsttrekker Buma zijn nu bekend.

Elly Blanksma, die op de advieslijst nog op de vierde plek stond, staat niet op de definitieve lijst omdat zij vanaf 1 november burgemeester van Helmond wordt. Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen is door de afdelingen hoger op de lijst gezet, zij staat nu op 12.

Het partijbestuur besloten om Brabander Erik Ronnes hoger op de lijst te zetten, op plek 14. Door deze wijzigingen is Noord-Brabant weer voldoende vertegenwoordigd in de top van de lijst.

Nieuwe namen

De afdelingen konden tot afgelopen week wijzigingen op de advieslijst doorgeven. Het zittende Kamerlid Pieter Omtzigt staat nu alsnog op de lijst, hij staat op plek 39.
Verder is Remko ten Barge uit Lievelde (Achterhoek) toegevoegd aan de lijst, hij staat op plek 54.


Na Sybrand van Haersma Buma, die vorige maand door de leden tot lijsttrekker werd verkozen, staat wethouder Mona Keijzer uit Purmerend op plaats twee. Sander de Rouwe uit Friesland staat op de derde plaats. In totaal heeft Brabant 10 kandidaten oftewel 20%

In vergelijking met 2010 kent de lijst veel nieuwe namen. Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Van de huidige Kamerfractie keren negen kandidaten terug op de lijst. Partijvoorzitter Ruth Peetoom: “Het team-Buma is een goede mix van vernieuwing en ervaring. Ik ben trots op deze lijst en heb er alle vertrouwen in dat deze kandidaten het CDA-verhaal met overtuiging en enthousiasme kunnen brengen”.

Nieuwkomers
Naast Mona Keijzer kent de lijst nog een aantal opvallende nieuwkomers. Op plaats 5 staat Michel Rog, de huidige voorzitter van CNV Onderwijs. Peter Oskam, vice-president van de rechtbank Amsterdam, staat op plaats 10. Martijn van Helvert, CDA-fractievoorzitter in Limburg, is nummer 13 op de lijst. Op plaats 23 staat Arjan Erkel, maatschappelijk ondernemer uit Rotterdam, gevolgd door Turan Yazir, dagelijks bestuurder in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. De lijst wordt afgesloten met vier jonge CDA-wethouders uit Leiden, Amersfoort, Tilburg en Rotterdam. Zij fungeren als lijstduwer.

De top 15 ziet er als volgt uit:


1 Sybrand Buma
2 Mona Keijzer
3 Sander de Rouwe
4 Raymond Knops
5 Michel Rog
6 Eddy van Hijum
7 Hanke Bruins Slot
8 Jaco Geurts
9 Agnes Mulder
10 Peter Oskam
11 Pieter Heerma
12 Madeleine van Toorenburg
13 Martijn van Helvert
14 Erik Ronnes
15 Herma Boom

Klik hier voor de gehele kandidatenlijst


Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top