CDA Uden< Naar CDA.nl

Annemieke de Winter stopt als voorzitter van het CDA


‘Ik heb groen bloed’
‘Ik geloof in de gulden middenweg’

“Het is goed als iemand anders er weer fris tegen aan kijkt. Vernieuwing in een organisatie is gezond”, zegt Annemieke de Winter. Ze is inmiddels vijf jaar voorzitter van het CDA-bestuur in Uden en met de gemeenteraadsverkiezingen over anderhalf jaar in het verschiet, heeft ze besloten om in oktober haar functie over te dragen. Aan wie wordt nog niet bekend gemaakt, omdat het voltallige bestuur en de leden daar eerst de goedkeuring aan moeten geven.


Door Paula van Hout  Udens Weekblad

Annemieke de Winter zat eerder al acht jaar in het bestuur van het CDA in Uden. Daarna was ze vier jaar vicevoorzitter en vervolgens dus vijf jaar voorzitter. “We zijn nu vooruit aan het kijken. Er moet een goede kieslijst samengesteld worden en daar beginnen we nu al mee. Dat was voor mij het moment om de vraag te stellen of ik nu moet stoppen of ga ik dit toch weer twee jaar zelf doen. Dat is een bijzondere klus die ik met bezieling uitvoer. Ik wil daar nu mijn grens trekken. Ik heb besloten de focus op iets anders te gaan richten.”
 
Haar aangekondigde vertrek heeft niets te maken heeft met te drukke werkzaamheden of vanwege de positie van het CDA op dit moment. “Ik ben heel trots op de hele club mensen. We hebben een erg goede fractie in de gemeenteraad met allemaal kanjers. Ze hebben allemaal hun kwaliteiten en vullen elkaar aan.”
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 verloor het CDA stemmen maar won wel een zetel. Met een restzetel kwam de fractie tegen de landelijke tendens in toch op zes zetels. Met twee wethouders zag het er goed uit. Maar in een korte periode stapte wethouder Mirjam van den Brand op en moest wethouder John Timmers gedwongen vertrekken. Het CDA belandde in de oppositie. “Dat was heftig maar de raadsleden hebben die rol subliem opgepakt, ze zijn zichtbaar en herkenbaar. Het zijn de mensen die er toe doen, en ze doen het goed.” 
 
Haar vader zat 30 jaar in de gemeenteraad. Annemieke de Winter heeft een dubbel gevoel ten aanzien van politieke ambities, het moet passen in het politieke klimaat en matchen met haar drukke persoonlijke leven. Dat haar echtgenoot lid is van de VVD en directeur is van een mediabedrijf mag geen rol spelen zegt ze maar het weegt altijd mee. “Het zegt vooral iets van hoe anderen ertegen aan kijken, de buitenwereld vindt dat twee geloven op een kussen en bovendien met verschillende belangen, niet kan. Wij hebben er geen last van. We zijn er altijd integer en heel zorgvuldig mee om gegaan”. 
 
Het CDA is voor De Winter een levenshouding. “Ik heb groen bloed en geloof in de gulden middenweg. Als boegbeeld voor onze 130 leden draag ik dat ook uit. Het is constant schipperen tussen politiek en het bestuurlijke. Maar zolang ik mezelf, de fractie en de leden uitleg kan geven over besluiten, is het goed.”


 


Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top