CDA Uden< Naar CDA.nl

Debat met de jeugd
19-01-2014

   

Stichting Compass kon woensdagavond 15 Jan. in de handjes klappen. Er was een mooie opkomst in De Pul voor het eerste politieke debat naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Alle deelnemende partijen deden mee, dus ook de PVTD, Partij voor Vrijheid en Transparante Democratie. BN(N)-er Valerio Zeno was gespreksleider en dat deed hij heel aardig. Hij spreekt de taal van de jongeren en daarmee zette hij ook meteen de toon. Die was goed, ook al had het wat meer mogen spetteren. 

Wellicht dat de opstelling minder goed gekozen was. De acht politieke partijen zaten naast elkaar op het podium en het publiek keek naar hen op vanuit de zaal. Dat maakte de afstand tot elkaar nogal groot. Valerio stond daardoor ook vaak in een hoek, zodat hij de politici alleen van opzij kon zien. Bovendien kwamen zij niet met nieuwe politieke standpunten en boden weinig concreets. “Ze zeggen wel veel, maar hebben nooit een punt”, zei een 16-jarige bezoekster. 

Rode School
Er waren genoeg jongeren die voer tot discussie gaven naar aanleiding van stellingen. Het begon met de op handen zijnde sloop van de Rode School. In de zaal zaten zowel voor als tegenstanders, op het podium ook. Valerio concludeerde dat stug vast blijven houden aan het oude gebouw ‘getuigt van leven met oogkleppen op’. “Bouw gewoon een moderne school, desnoods weer met rode stenen.”

Alcohol
Ook ging het over de nieuwe leeftijdsgrens voor alcoholgebruik. Iedereen was het erover eens dat het voor de gezondheid een prima regel is. De tegenstand bleef wat lauw. De PVDT wil de verantwoordelijkheid bij de ouders leggen, de SP en CDA merkten op dat de jeugd moet kijken naar wat wel mogelijk is. “We moeten met Compass en de horeca naar oplossingen zoeken, samen met de jeugd”, zei Franko van Lankveld. Volgens Gijs de Louw van De Pul lost de nieuwe wet niks op. “Je kunt 16 en 17-jarigen niet naar een ranjafeestje sturen. Laat het ons zelf regelen. Omdat de controle veel mankracht kost, worden veel uitgaanscentra alleen nog toegankelijk voor 18 plus. Dat is niet goed, wel begrijpelijk.”

Woningen
Naar aanleiding van de discussie over het tekort aan sociale woningbouw constateerde Valerio dat je ‘in Amsterdam sneller een parkeervergunning hebt, dan in Uden een woning’. 

Bussen
Ook op de stelling over openbaar vervoer werd door veel jongeren gereageerd. Thijs Vonk van Jong Uden denkt dat er eens weer een trein zou kunnen rijden in Uden. Waarop Spencer Zeegers van de SP stelde dat je beter een bus kunt hebben die wel rijdt, dan een trein die er nooit zal komen. Waarop Vonk over het ziekenhuis en de komst van V&D naar Uden begon. “Daar zei u ook van dat Jong Uden dat nooit waar zou kunnen maken. Wel dus.” “Ik hoor hier veel gelul”, merkte een bezoekster op. “Zorg nou maar dat die bussen vaker rijden”, daar hebben we wat aan.”

bron: www.kliknieuws.nl

terug 


Stuur dit door | Afdrukken menu-item | Afdrukken | Top