CDA Uden< Naar CDA.nl

Ernest in finale voor Groenste Politicus
29-05-2014

   

Een Kamerlid, een gedeputeerde, een waterschapsbestuurder en twee wethouders zijn in de race voor de titel van Groenste Politicus. Zij kregen van het publiek de afgelopen maand de meeste stemmen. Op 16 juni maakt Natuurmonumenten de winnaar bekend tijdens de finaleavond in Utrecht. 

De finalisten zijn: Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid, PvdA), Ernest de Groot (bestuurslid Aa en Maas, WaterNatuurlijk, CDA), Margreet van Gastel (wethouder Arnhem, VVD), Jan van der Meer (wethouder Nijmegen, GroenLinks) en Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant, SP). Deze vijf kandidaten staan op maandagavond 16 juni in de finale in Utrecht. Een jury bestaande uit leden en medewerkers van Natuurmonumenten kiest een winnaar.

nr.

naam

partij

organisatie

tussenstand

29 mei 2014

plek

eindstand

2 juni 2014

plek

1.

Lutz Jacobi

PvdA

Tw. Kamer

284

(1)

378

(1)

2.

Ernest de Groot

Water Natuurlijk / CDA

WS Aa en Maas

112

(7)

318

(2)

3.

Margreet van Gastel

VVD

Gem. Arnhem

279

(2)

290

(3)

4.

Jan van der Meer

Groenlinks

Gem. Nijmegen

199

(3)

257

(4)

5.

Johan van den Hout

SP

Prov. N-Br GS

98

(11)

196

(5)

Openstelling voor alle politici

Het idee de verkiezing ook voor niet-Haagse politici open te stellen kwam van de lokale D66-fractie in Arnhem. In De Gelderlander stak fractievoorzitter Hans Giesing in januari al de loftrompet voor de Arnhemse VVD-wethouder Margreet van Gastel voor haar “creativiteit, doortastendheid en durf bij maatregelen op het vlak van duurzaamheid”. Giesing diende daarnaast een officieel verzoek in bij Natuurmonumenten om de verkiezing van Groenste Politicus dit jaar open te stellen voor alle politici die zich inzetten voor de Nederlandse natuur. In het verleden maakten alleen Tweede Kamerleden kans op de prijs.

Finale op 16 juni

Dit jaar werden achtentwintig lokale, regionale, landelijke en Europese politici aangedragen en werd er maar liefst 2616 keer gestemd. Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten toont zich verheugd over de openstelling van de verkiezing voor Groenste Politicus: ,,Het is nu al duidelijk dat ook buiten politiek Den Haag veel goeds gedaan wordt voor de natuur. Alle genomineerden verdienen een pluim. Op 16 juni zetten we de finalisten in het zonnetje en kiest de jury de Groenste Politicus van 2014.”
De prestigieuze titel van Groenste Politicus werd in 2008 voor het eerst toegekend aan Hugo Polderman (SP). Ook Stientje van Veldhoven (D66), Lutz Jacobi (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Henk van Gerven (SP) en Rick Grashoff (GroenLinks) vielen de afgelopen jaren in de prijzen.

Deelname Water Natuurlijk
De verkiezing 'groenste politicus van Nederland' wordt sinds 2008 georganiseerd door Natuurmonumenten. Vanaf 1 mei kon iedereen bestuurders en politici nomineren. De vijf kandidaten met de meeste stemmen op 1 juni gaan door naar de finale op maandagavond 16 juni. Dan kiest een jury bestaande uit leden en medewerkers van Natuurmonumenten een winnaar uit de vijf finalisten. De Groenste Politicus van 2014 moet tastbare resultaten hebben geboekt op het vlak van natuur en landschap. Daarnaast is het een pré hij of zij zich heeft ingezet het verbinden van natuur met andere sectoren als gezondheid, recreatie of water. Tot vorig jaar mochten alleen leden van de Eerste en Tweede Kamer meedoen. Maar daar is verandering gekomen: ook lokale en regionale politici zoals gedeputeerden, wethouders en de waterschapsbestuurders van Water Natuurlijk maken voortaan kans op de prijs. 

 terug 


Stuur dit door | Afdrukken menu-item | Afdrukken | Top