CDA Uden< Naar CDA.nl

1. Maurits van den Bosch

 

 

 

 

Maurits van den Bosch is voor het CDA Uden lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. We laten je graag kennis maken met Maurits…

Waar liggen je ‘roots’?

Ik ben een kind van Brabantse ouders (ze kwamen uit Boxtel), jongste uit een gezin van vier kinderen (twee zussen en een broer) en op 18 december 1962 geboren aan de Singel te Den Helder. Ik groeide daar ook op en ging vervolgens naar Den Haag, waar ik de opleiding aan de Hogere Hotelschool volgde. Daarna op verschillende plaatsen in Nederland gewoond en uiteindelijk beland in Andel, een klein Brabants dorp in de gemeente Woudrichem. Mijn eerste kennismaking met Uden dateert al van jaren terug. Opa en oma van vaders kant hebben op het Muziekplein gewoond, opa later in Sint Jan en beide lagen ze begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Ik kan me herinneren dat opa op z’n tachtigste nog wekelijks ging dansen bij Verhoeven. Vier jaar geleden verhuisde ik naar Uden, omdat mijn man Michiel daar woonde. En toeval bestaat niet zeggen ze wel eens… de opa van Michiel, Jan van der Avoird, was hier jaren geleden raadslid en wethouder.”

Je vindt een gastvrij Uden erg belangrijk. Wat heb je met gastvrijheid?

“Gastvrijheid is de kunst van het ‘mensen blij maken’. Gastvrijheid zat eigenlijk altijd al in mijn bloed. Als klein jongetje vroeg ik mijn moeder om een servet en was de ober. Werkte als middelbare scholier ook in de Helderse horeca en als 17-jarige ging ik al twee maanden naar Engeland om te werken in The Grand Hotel in Brighton.  Uiteindelijk koos ik er voor me te gaan richten op het opleiden van mensen in de dienstverlening. In 1996 startte ik mijn trainingsbureau en werk sindsdien voor veel bedrijven en instanties door heel Nederland.

Ook een gemeente kan gastvrij zijn. Hoe welkom ben je er als inwoner, als bezoeker? Dat gaat veel verder dan een vriendelijke glimlach. Ik heb gemerkt dat Uden een echte ‘mensen-gemeente’ is. Het hart van Uden wordt gevormd door de Udenaren. Dat geldt natuurlijk ook voor Volkel en Odiliapeel. Ik hou van het centrum, met z’n mooie horeca en fijne winkels. Maar kan ook intens genieten van de heerlijke Maashorst. Ik loop vaak hard en kies dan steeds andere routes. De ene keer door de dorpen, dan weer dwars door Uden of juist door de bossen. Zo blijf ik Uden iedere keer met een andere blik bekijken en hou ik m’n conditie op peil. Twee vliegen in één klap!”

 

En in je vrije tijd?

“Ik merk dat het hardlopen vooral verslavend is. Ik mocht het een tijdje niet vanwege een blessure en dan mis ik het echt. ‘Ben graag buiten. Je gedachten laten gaan. Verder steek ik natuurlijk veel tijd in de politiek. Ik ben een echte Bourgondiër en houd van koken en mooie etentjes verzorgen voor vrienden. Op vrijdag ben ik oppas-oom voor mijn neefje Vic. Een heerlijke dondersteen van 2½ . In de zomer lekker voorop de fiets en natuurlijk altijd even samen koffie drinken bij Zuiders.”

Terug naar de lijsttrekker… Bij je afscheid als raadslid in Woudrichem werd je door de burgmeester een ‘verbinder’ genoemd. Voel je dat ook zo?

“Ik ben altijd heel erg betrokken geweest met de samenleving. Een samenleving waarin alles draait om mensen. Ik heb ervoor gekozen om die betrokkenheid te laten zien in het lokaal bestuur. Dat is me trouwens ook met de paplepel ingegoten. Mijn vader was eind jaren ’60 als marine officier de eerste ‘krijgsman in werkelijke dienst’ die in een gemeenteraad kwam. Later werd hij wethouder en bleef dat 12 jaar in een periode waarin Den Helder op het gebied van stadsvernieuwing een enorme ontwikkeling doormaakte. Mijn zusje Wiltrude was ook jaren raadslid en wethouder in Den Helder. Toen ik in Andel ging wonen werd ik actief binnen het bestuur van het CDA Woudrichem. Eerst als lid en later als secretaris. In 2010 kwam ik in de gemeenteraad. In die tijd speelden belangrijke zaken zoals de totstandkoming van de fusiegemeente Altena, de drie transities en de omvorming van het gemeentehuis tot multifunctioneel ‘huis van de gemeente’.  Met de Maashorst gemeente nog altijd op de Udense agenda kan ik zeker uit deze ervaring putten. Ik heb daarbij altijd gezocht naar wat de partijen samen kon brengen. Er soms even ‘boven gaan hangen’. Die rol past beter bij me dan de felle debater, al kan mijn emotie ook wel gevoeld en gezien worden. Het gaat voor mij op inhoud en resultaat.”

Wat vind je van de Udense politiek?

“Ik heb er de afgelopen jaren deels vanuit de zijlijn en meer recent als burgerraadslid ook actief naar gekeken en aan gewerkt. En dan zie ik dat er kansen liggen. Uden snakt naar een gemeentebestuur dat écht naar de inwoners luistert en ze serieus neemt. Niet voor de vorm, maar omdat het in het DNA zit. Ook zouden de raad en het college veel meer de verbinding moeten zoeken. Niet denken vanuit oppositie en coalitie, maar veel meer vanuit ‘wat is het beste voor Uden’. Zo werd onlangs een motie van het CDA over een lightrailverbinding niet ondersteund. Dan gaat het volgens mij niet meer over het belang van Uden. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kansen en uitdagingen voor Uden?

“Stilstand is achteruitgang. Het klinkt als een cliché, maar gaat voor Uden echt op. Uden moet verder kijken dan de spreekwoordelijke neus lang is. Hoe willen we dat onze gemeente er over 15 of 20 jaar uitziet? En wat moeten we nú al doen om dat te bereiken? De echte kansen liggen volgens mij in drie belangrijke zaken:

•             Er alles aan doen wat mogelijk is om Uden bereikbaar te houden.

•             Het centrum van Uden toekomstbestendig maken.

•             Uden aantrekkelijk maken en houden voor alle bevolkings- en leeftijdsgroepen.

Bij het bereiken van onze doelen maken gebruik van Udense denkkracht! Daarbij geloof ik echt in actieve inwonersparticipatie. Wijk- en buurtinitiatieven zijn de basis voor verbinding! Daarom zeg ik tegen alle Udenaren: Doe mee, denk mee en laat je horen!”

 


Terug Stuur dit door |  Alle pagina's in map afdrukken |  Afdrukken | Opslaan als PDF | Top